Meer informatie?
Bel ons: +31 (0)6 -14 11 34 32

Goede opvoed voornemens: hou je er aan vast!

Hoe kleine veranderingen je gelukkig kunnen maken

Het nieuwe jaar komt eraan en dat betekent dat we weer nieuwe voornemens gaan maken. Ik hoor bij de 45% van de Nederlanders die ook daadwerkelijk voornemens maakt. Als grote voorstander van de wijsheid dat kleine veranderingen ons gelukkiger maken, is dit iets wat bij me past.

 

De D van Doen
Gaandeweg en vooral nadat ik de D van Doen uit mijn 6D model zo graag uitvoer, heb ik me een aantal strategieën aangeleerd die me helpen me aan mijn opvoedvoornemens te houden. Goede opvoedvoornemens bedenken is leuk en eenvoudig, ze volhouden is zwaar en moeilijk. Slechts 8% van de Nederlanders slaagt er jaarlijks in zijn voornemen waar te maken.


1. Het belangrijkst: wees specifiek

Mensen maken vaak theoretische en abstracte voornemens: 'optimistischer zijn', 'meer plezier hebben in de opvoeding'. Kijk in plaats daarvan naar een meer specifieke, toepasbare actie. 'Ik leid mezelf af met prettige muziek als mijn puber me in een discussie trekt waar ik niet aan deel wil nemen'. Of: 'ik kijk elke week de laatste film met mijn puber'.  'ik koop elke week een bos bloemen voor op mijn bureau'.

Dit zijn stuk voor stuk voornemens die helpen om uw doel te bereiken.

 

2. Schrijf uw voornemens op

Volgens de Journal of Clinical Psychology bestaan de top voornemens van 2012 uit zaken als 'volledig van het leven genieten' en 'fit en gezond blijven'. Wat betekent dat precies? Wat wilt in het nieuwe jaar dan anders doen? Schrijf uw voornemens op.


3. Bekijk steeds opnieuw uw voornemens
Als uw opvoedvoornemen steeds door uw hoofd dwaalt, is het makkelijker om u eraan te houden. Ik kijk elke avond voor het slapen gaan naar mijn voornemens. Als u graag een voorbeeld wilt hebben, mail me dan even.


4. Zorg dat u zelf de verantwoordelijkheid neemt
Verantwoordelijkheid is het geheim om u aan uw voornemen te houden. Dat is waarom groepen als AA en Weight Watchers zo effectief zijn. Er zijn veel manieren om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Bijvoorbeeld:  Ik heb mijn opvoedvoornemens-lijst. Of u gaat onze training De Duurzame Verandering volgen. U wilt misschien een coach inhuren of dagelijks met een vriend of vriendin de laatste update delen. Verantwoordelijkheid is de reden dat punt 1. zo belangrijk is. Als uw opvoedvoornemen te vaag is, wordt het moeilijk om u eraan te houden. Een opvoedvoornemen om 'een discussie met uw puber over een bepaald maar één keer aan te gaan', is moeilijker vol te houden dan 'Ik draai me om en loop weg als hetzelfde onderwerp weer wordt aangesneden'.


Als u het moeilijk vindt om u aan uw voornemens te houden, overweeg dan de volgende strategieën:


5. Overweeg om plezierige opvoedvoornemens te maken
We kunnen ons leven op allerlei manieren aangenamer maken. Als u heeft geprobeerd om iets te doen dat u uitdaagt en het is niet gelukt, probeer het opnieuw met iets wat u plezier geeft. 'Ik ga elke week naar de film', 'Ik lees elke dag in een boek'. Vaker naar de film gaan maakt het makkelijker om uw voornemen 'omdraaien en weglopen als door mijn puber hetzelfde onderwerp wordt aangesneden', vol te houden. Het is een geheim van volwassen zijn: als u veel van uzelf verlangt, helpt het om uzelf veel te geven.


6. Overweeg om een voornemen op te geven

Als u voornemens blijft maken en opgeven, overweeg dan om er helemaal van af te zien. Steek uw energie in mogelijkheden die zowel realistisch als helpend zijn. Laat een onvervuld opvoedvoornemen om 'niet meer te schreeuwen in de opvoeding' u niet in de weg staan om een ander, kleiner opvoedvoornemen te gaan uitvoeren waardoor u zich toch blij voelt. Bijvoorbeeld: in de opvoeding minder schreeuwen dan vorig jaar.


7.  Houd u elke dag aan uw voornemen

Vreemd genoeg is het vaak makkelijker om zaken elke dag te doen (reageren op Facebook, mail beantwoorden, de afwas doen, het huis opruimen) dan om het om de paar dagen te doen.

 

Andere tips? Wat heeft u ontdekt om u aan uw nieuwjaars-opvoedvoormenens te houden?